AntiekePrenten.nl

De Brug Oude Prenten

Bijzonder schilderij Grote Kerk van Lisse

Schipperus

Marc van Brug toont het bijzondere schilderij van De Grote Kerk anno 1880, gemaakt door Pieter Adrianus Schipperus (Foto: Lia in ’t Veld).

Verbazing over vondst ‘oudste schilderij van Lisse’

18 februari 2014

LISSE – “Niemand wist dat dit bestond”. In Lisse is met verbazing gereageerd op de vondst van het schilderij ‘Het uitgaan van de Grote Kerk in Lisse’, dat Pieter Adrianus Schipperus rond 1880 moet hebben gemaakt.

“Een stukje oud Lisse is weer terug in Lisse”, reageert Marc van Brug, eigenaar van antiekeprenten.nl (voorheen De Brug oude prenten), op zijn vondst. Volgens Van Brug is het het enige oude schilderij van Lisse. Het schilderij is nog in zeer goede staat en toont de Grote Kerk op een oud duintje, toen het hoogste punt in Lisse.
Antiekeprenten.nl zit al bijna veertig jaar in Lisse en verkoopt bijzondere schilderijen en prenten uit de regio en het bloemenvak  “Je houdt natuurlijk de handel goed in de gaten. Ik ben altijd op zoek naar aansprekende dingen en word soms getipt.” Het schilderij van Schipperus werd hem aangeboden door een schilderijenhandel. “Ik koop wel vaker bij die man. Hij had een aantal schilderijen gekocht en daar zat deze tussen. Omdat er Lisse in de titel stond, vroeg hij aan mij of ik er interesse in had. Dat het met mij mee zou gaan naar Lisse, stond al vast. In die veertig jaar hebben we nog nooit een oud schilderij van Lisse gevonden.”

 

Van Brug doet geen uitspraken over de kosten van het schilderij. Niet wat hij ervoor betaald heeft en ook niet wat het bij verkoop moet opbrengen. Want te koop is het schilderij wel. “Natuurlijk zijn het museum en de kerk geïnteresseerd. Helaas hebben zij er niet de fondsen voor.” Dus staat het schilderij voorlopig in de etalage van de winkel. “Het is toch een stukje geschiedenis, dus ik vind het wel leuk om dat in de winkel te hebben staan. We weten nu in ieder geval van het bestaan af.”

 

Lees het volledige artikel over dit onderwerp in de Woensdagkrant van 19 februari.

Bijzondere pronkkaart van Leiden anno 1675

IMG_4668Zonder het bij de aankoop direct te beseffen heeft AntiekePrenten.nl een wel heel bijzondere pronkkaart van Leiden in huis gehaald. Deze z.g.n. Kleine-Hagen-kaart (ingelijst meet de prent toch nog 111 bij 102 cm.) heeft een veelzeggende koperen graveerplaat bij zich. Het plaatje zat met oude koperen nagels op de vuren latten om de prent gespijkerd.

“Aangeboden door Leidsche studenten uit dankbaarheid voor de steun die zij bij hun studie mochten ontvangen van de docenten der Vrije Universiteit tijdens de bezetting 1942-1945”.

De Duitsers hebben de Academie van Leiden in 1942 gesloten. Diverse studenten trokken het actieve verzet in, maar ook naar Londen. Anderen zetten hun studie voort in Amsterdam. Deze universiteit was ook zeer actief in het verzet tijdens de bezetting. Hielp mensen onderduiken. Met vele arrestaties tot gevolg. In het jaar 1944 trok rector Oranje gedurende een half jaar door Duitsland om gedetineerde studenten op te zoeken. Een hart onder de riem te steken, dan wel aan te sporen te ontsnappen.

Na de oorlog boden de Leidse studenten een mooi cadeau aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Jaren later duikt deze bijzondere prent, de Pronkkaart van Leiden gemaakt door Hagen in het jaar 1675, op. Vakkundig gerestaureerd is de prent te bewonderen in Lisse.

 

Dealer STAS schilderij-ophangsystemen

Verhuizen naar het nieuwe pand geeft nieuwe mogelijkheden. De winkel is ingericht met het ophangsysteem van STAS. Multirail ophangsysteem met dimbare LED-verlichting.

AntiekePrenten.nl is nu ook dealer van deze STAS-materialen.

In de winkel treft u een display met hun meest verkopende railsysteem; minirail. Standaard krijgt u op dit product 10% korting op de adviesprijzen.

Nieuwsgierig ? U kunt deze producten zien in mijn winkel aan de Heereweg 215.

stas-multirail1

 

De winkel is verhuisd naar Heereweg 215 te Lisse !

Na dik 17 jaar gehuisvest te zijn op Heereweg 205 is de winkel verhuisd. Naar een gloednieuw pand aan het oude dorpsplein ’t Vierkant’, adres Heereweg 215. Een klein stukje verderop dus. Vlak naast collega Frank Schermer-Voest met zijn ‘Oude Pastorie’ en aan de andere kant het museum ‘De Zwarte Tulp’.

winkel