De Brug Oude Prenten

Bijzondere pronkkaart van Leiden anno 1675

[ A+ ] /[ A- ]

IMG_4668Zonder het bij de aankoop direct te beseffen heeft AntiekePrenten.nl een wel heel bijzondere pronkkaart van Leiden in huis gehaald. Deze z.g.n. Kleine-Hagen-kaart (ingelijst meet de prent toch nog 111 bij 102 cm.) heeft een veelzeggende koperen graveerplaat bij zich. Het plaatje zat met oude koperen nagels op de vuren latten om de prent gespijkerd.

“Aangeboden door Leidsche studenten uit dankbaarheid voor de steun die zij bij hun studie mochten ontvangen van de docenten der Vrije Universiteit tijdens de bezetting 1942-1945”.

De Duitsers hebben de Academie van Leiden in 1942 gesloten. Diverse studenten trokken het actieve verzet in, maar ook naar Londen. Anderen zetten hun studie voort in Amsterdam. Deze universiteit was ook zeer actief in het verzet tijdens de bezetting. Hielp mensen onderduiken. Met vele arrestaties tot gevolg. In het jaar 1944 trok rector Oranje gedurende een half jaar door Duitsland om gedetineerde studenten op te zoeken. Een hart onder de riem te steken, dan wel aan te sporen te ontsnappen.

Na de oorlog boden de Leidse studenten een mooi cadeau aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Jaren later duikt deze bijzondere prent, de Pronkkaart van Leiden gemaakt door Hagen in het jaar 1675, op. Vakkundig gerestaureerd is de prent te bewonderen in Lisse.