De Brug Oude Prenten

Bijzonder schilderij Grote Kerk van Lisse

[ A+ ] /[ A- ]

Schipperus

Marc van Brug toont het bijzondere schilderij van De Grote Kerk anno 1880, gemaakt door Pieter Adrianus Schipperus (Foto: Lia in ’t Veld).

Verbazing over vondst ‘oudste schilderij van Lisse’

18 februari 2014

LISSE – “Niemand wist dat dit bestond”. In Lisse is met verbazing gereageerd op de vondst van het schilderij ‘Het uitgaan van de Grote Kerk in Lisse’, dat Pieter Adrianus Schipperus rond 1880 moet hebben gemaakt.

“Een stukje oud Lisse is weer terug in Lisse”, reageert Marc van Brug, eigenaar van antiekeprenten.nl (voorheen De Brug oude prenten), op zijn vondst. Volgens Van Brug is het het enige oude schilderij van Lisse. Het schilderij is nog in zeer goede staat en toont de Grote Kerk op een oud duintje, toen het hoogste punt in Lisse.
Antiekeprenten.nl zit al bijna veertig jaar in Lisse en verkoopt bijzondere schilderijen en prenten uit de regio en het bloemenvak  “Je houdt natuurlijk de handel goed in de gaten. Ik ben altijd op zoek naar aansprekende dingen en word soms getipt.” Het schilderij van Schipperus werd hem aangeboden door een schilderijenhandel. “Ik koop wel vaker bij die man. Hij had een aantal schilderijen gekocht en daar zat deze tussen. Omdat er Lisse in de titel stond, vroeg hij aan mij of ik er interesse in had. Dat het met mij mee zou gaan naar Lisse, stond al vast. In die veertig jaar hebben we nog nooit een oud schilderij van Lisse gevonden.”

 

Van Brug doet geen uitspraken over de kosten van het schilderij. Niet wat hij ervoor betaald heeft en ook niet wat het bij verkoop moet opbrengen. Want te koop is het schilderij wel. “Natuurlijk zijn het museum en de kerk geïnteresseerd. Helaas hebben zij er niet de fondsen voor.” Dus staat het schilderij voorlopig in de etalage van de winkel. “Het is toch een stukje geschiedenis, dus ik vind het wel leuk om dat in de winkel te hebben staan. We weten nu in ieder geval van het bestaan af.”

 

Lees het volledige artikel over dit onderwerp in de Woensdagkrant van 19 februari.